top of page

Εμπειρογνώμονες συζητούν για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus


Συζήτηση με θέμα το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus – NEB), διοργανώνει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων την Τετάρτη 4 Μαΐου, μεταξύ των ωρών 17:00 – 19:00. Η συζήτηση θα γίνει διαδικτυακά.


Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο ζωής στον οποίο η αειφορία συμβαδίζει με την καλαισθησία, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Με βασικές αρχές τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα και την αισθητική, το ΝΕΒ εκφράζει τη φιλοδοξία της ΕΕ για δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων ζωής, χωρίς αποκλεισμούς.


Η εκκίνηση της πολυεπίπεδης πρωτοβουλίας για το NEB έγινε με δήλωση της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, τον Οκτώβριο του 2020, με αναφορά σ’ έναν χώρο σκέψης και πειραματισμού που θα δείξει «ότι το απαραίτητο μπορεί επίσης να είναι όμορφο». Το νέο κίνημα χαρακτηρίστηκε ως ένας χώρος συνεργασίας και συνδημιουργίας όπου αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, φοιτητές, επιστήμονες, μηχανικοί και σχεδιαστές θα ενώσουν δυνάμεις. Το κίνημα προορίζεται να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να ανασυστήσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με ελκυστικό, καινοτόμο και ανθρωποκεντρικό τρόπο. Έτσι, η Κομισιόν έθεσε το πλαίσιο, τις βασικές αρχές και δράσεις που θα οδηγήσουν το ΝΕΒ στην υλοποίησή του.


Η σημασία και η πορεία εφαρμογής του NEB


Στην άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, που διοργανώνει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες αναπτύσσουν την πολυεπίπεδη διάσταση, τη σπουδαιότητα και τις δράσεις υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας.


Η εκδήλωση ξεκινά με χαιρετισμό- εισήγηση από την πρώην Επίτροπο της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου. Ακολουθεί η συζήτηση με τη συμμετοχή ειδημόνων. Το πάνελ αποτελούν η Αγνή Πετρίδου Σκορδή, Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Europa Nostra Συντονίστρια του Έργου Πλατείας, Δρ Παναγιώτης Τουλιάτος, Αρχιτέκτονας- Μηχανικός, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick και Δρ Εύρος Αλεξάνδρου, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββινίδης.


Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων


Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων ιδρύθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2020 με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με κυριότερο στόχο την προώθηση και διάδοση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη συμβολή με κάθε πρόσφορο δυνατό τρόπο στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτιστική δικτύωση.


Βάσει του Καταστατικού του, σκοποί του Ιδρύματος είναι η διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με τον τομέα του Πολιτισμού, η μεγιστοποίηση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων για τους τομείς του πολιτισμού από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της διαρκούς στήριξης, επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης των καλλιτεχνών και των φορέων της σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο, η επαγγελματική ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, η επιμόρφωση σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, και η εν γένει συγκροτημένη εφαρμογή της εθνικής πολιτιστικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.


Πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page